ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИКОНАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ АКТІВ - Гречанюк, Роксолана (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу теоретичних та практичних аспектів виконання адміністративних актів в Україні в контексті набрання чинності Законом України «Про адміністративну процедуру». Методологічну основу дослідження становлять комплексний, системно-структурний, порівняльно-правовий, формально-догматичний методи, а також метод правової диференціації. У роботі досліджено сутність виконання адміністративного акта як завершальної стадії адміністративного провадження, що спрямована на реалізацію прав приватних осіб та захист публічних інтересів. Проаналізовано європейські стандарти належного врядування (good governance) та Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, які були інтегровані у вітчизняне законодавство для забезпечення справедливості, прозорості та передбачуваності процесу виконання. У статті детально розглянуто диференціацію між добровільним виконанням позитивних адміністративних актів та обов’язковим примусовим виконанням негативних актів. Особливу увагу приділено процедурним гарантіям захисту прав адресатів, зокрема механізму обов’язкового попередження про застосування заходів впливу. Також досліджено систему цих заходів, що застосовуються адміністративними органами самостійно: вчинення дій за рахунок зобов’язаної особи, накладення грошового стягнення та безпосередній вплив. Висвітлено ключову роль принципів адміністративної процедури під час реалізації дискреційних повноважень органами виконання. Крім того, у дослідженні проаналізовано дуалістичний механізм взаємодії між адміністративними органами та органами Державної виконавчої служби. Розмежовано випадки безпосереднього звернення до виконавчої служби, коли рішення про накладення грошового стягнення є виконавчим документом, та опосередкованого примусу через суд для відшкодування витрат, пов’язаних із самостійним виконанням адміністративного акта. Визначено наявні практичні проблеми, пов’язані з відсутністю усталеної адміністративної практики щодо примусового виконання адміністративних актів.