СУБ’ЄКТИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ - Димитрієв, Володимир (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджено систему суб’єктів адміністративно-правового забезпечення реабілітації осіб з інвалідністю. Актуальність теми зумовлена реформуванням національної системи реабілітації, переходом від переважно статусної моделі встановлення інвалідності до оцінювання повсякденного функціонування особи, а також зростанням потреби в реабілітаційній допомозі в умовах воєнного стану.Метою статті є визначення системи суб’єктів адміністративно-правового забезпечення реабілітації осіб з інвалідністю в Україні та розкриття їх ролі у механізмі реалізації державної політики у сфері реабілітації.Методологічну основу дослідження становлять діалектичний, системно-структурний, формально-юридичний, порівняльно-правовий і функціональний методи. Їх застосування дало змогу розглянути реабілітацію не лише як сукупність медичних і соціальних послуг, а як комплексний напрям публічного адміністрування, що поєднує охорону здоров’я, соціальний захист населення, місцеве самоврядування, цифрове адміністрування та участь громадянського суспільства.Обґрунтовано, що суб’єкти адміністративно-правового забезпечення реабілітації осіб з інвалідністю утворюють взаємопов’язану систему, до якої належать суб’єкти формування державної політики, суб’єкти її реалізації та координації, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, реабілітаційні заклади, мультидисциплінарні реабілітаційні команди, фахівці з реабілітації, фінансово-організаційні суб’єкти, суб’єкти експертного та інформаційно-цифрового забезпечення, а також громадські об’єднання. Доведено, що ефективність цієї системи залежить від чіткого розмежування компетенції, належного інформаційного обміну, фінансування, кадрового забезпечення та узгодженого реабілітаційного маршруту особи. Зроблено висновок, що подальший розвиток адміністративно-правового забезпечення реабілітації осіб з інвалідністю має ґрунтуватися на функціональній, людиноцентричній і безбар’єрній моделі.