ОСВІТА ЯК ЕЛЕМЕНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СТІЙКОСТІ ДЕРЖАВИ - Марущак, Наталія (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджується роль освіти як одного з ключових чинників забезпечення національної безпеки держави в умовах сучасних безпекових викликів та трансформації характеру загроз. Обґрунтовується, що в умовах глобалізації, цифровізації суспільних процесів, поширення гібридних загроз та збройних конфліктів освіта виходить за межі традиційного розуміння соціального інституту та набуває ознак стратегічного ресурсу держави. Доведено, що освітня система безпосередньо впливає на формування людського капіталу, національної та громадянської ідентичності, правової культури, критичного мислення, інформаційної стійкості населення та здатності суспільства ефективно реагувати на внутрішні й зовнішні виклики.Проаналізовано нормативно-правові засади взаємозв’язку освіти та національної безпеки в Україні. Встановлено, що попри поступове усвідомлення значення освіти для забезпечення стійкості держави, її роль як самостійного елемента системи національної безпеки потребує подальшого нормативного та концептуального закріплення.Особливу увагу приділено впливу повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України на функціонування освітньої сфери та її роль у забезпеченні національної стійкості. Наголошено, що в умовах збройної агресії освіта виконує не лише освітню, а й безпекову функцію, забезпечуючи підготовку кадрів для стратегічно важливих галузей, формування національної свідомості та зміцнення стійкості суспільства щодо інформаційних та психологічних впливів. Зроблено висновок, що ефективна освітня політика є необхідною передумовою зміцнення національної безпеки, обороноздатності, повоєнного відновлення та сталого розвитку України.У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів, зокрема діалектичний, системно-структурний, формально-юридичний та порівняльно-правовий методи. Їх застосування дало змогу проаналізувати нормативно-правові засади взаємозв’язку освіти та національної безпеки, а також визначити роль освіти у забезпеченні стійкості держави в умовах сучасних безпекових викликів.