ПРАВА ЛЮДИНИ В УМОВАХ ВИМУШЕНОЇ МІГРАЦІЇ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ УКРАЇНЦІВ ЗА КОРДОНОМ У КОНТЕКСТІ ВІЙНИ ТА ЕКОЛОГІЧНИХ ВИКЛИКІВ - Зигрій, Ольга (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження міжнародно-правових механізмів захисту прав людини в умовах вимушеної міграції, що зумовлена повномасштабною війною рф проти України та посиленням екологічних викликів. Проаналізовано сучасний стан міжнародно-правового регулювання правового статусу українців, які вимушено залишили територію України внаслідок збройної агресії. Визначено основні гарантії забезпечення їхніх фундаментальних прав й свобод у державах перебування. Особливу увагу приділено дослідженню міжнародних стандартів захисту біженців і переміщених осіб, принципу невидворення, механізму тимчасового захисту та практиці застосування міжнародних договорів у сфері прав людини. У рукописі акцентовано, що збройні конфлікти дедалі частіше супроводжуються масштабними екологічними наслідками, які безпосередньо впливають на посилення міграційних процесів та формування нових категорій осіб, що потребують міжнародного захисту.Встановлено, що чинна система міжнародного права не забезпечує належного комплексного регулювання питань екологічної міграції, а міжнародні механізми захисту залишаються фрагментарними та недостатньо адаптованими до сучасних викликів. Обґрунтовано необхідність удосконалення міжнародно-правових інструментів шляхом формування універсальної нормативної бази, спрямованої на забезпечення ефективного захисту осіб, переміщених унаслідок поєднання воєнних та екологічних факторів. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи пізнання, зокрема формально-правовий, порівняльно-правовий, системно-структурний, логіко-юридичний та метод правового аналізу.