ПРИВАТНІ МЕДИЧНІ УСТАНОВИ ЯК СТОРОНИ ДОГОВОРІВ ПРО НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ - Труфанова, Юлія; П’янтківська, Ірина (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
В умовах воєнного стану, коли загроза життю та здоров’ю суттєво зростає, забезпечення доступності, належної якості та безперервності медичної допомоги стає критично важливим. Найвищим законом держави, а саме Конституцією України, гарантується охорона людини, її здоров’я, право на медичну допомогу та страхування. Всі громадяни повинні мати умови для доступного медичного обслуговування, оскільки людина вважається найбільшою соціально цінністю. Звертається увага на доступність та безперервність допомоги в таких умовах, оскільки це є критично важливим. Громадянам надається можливість обирати між комунальними медичними і державними закладами або ж звертатись до приватних установ.У статті досліджується розвиток приватного спектру надання медичних послуг, їх цивільну правосуб’єктність, аналізується правовий статус як сторін договорів із пацієнтами, а також специфіку відповідальності за неналежне надання медичної допомоги. У даній роботі було застосовано як загальнонаукові, так і спеціалізовані юридичні методи дослідження, зокрема формально-логічний, системно-структурний, порівняльно-правовий, а також методи аналізу та синтезу. Використання цих підходів сприяло глибокому вивченню правової природи досліджуваних явищ і визначити ключові особливості їх правового регулювання.Проаналізовано особливості юридичної відповідальності у випадках недотримання належних стандартів надання допомоги. Ця відповідальність є комплексною і базується на поєднанні договірної та деліктної (позадоговірної) форм. Водночас зазначається підвищена вимогливість до процесів доказування та дотримання професійних норм і стандартів. Сформульовано висновок щодо доцільності вдосконалення нормативно-правового регулювання , що стосується приватного сектору охорони здоров’я. Пропонується запровадження більш високих стандартів якості та прозорості у наданні медичних послуг і наголошується на важливості зміцнення правового захисту пацієнтів при зверненні до приватних медичних установ.