СФЕРИ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІГРАФА В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Пілюков, Юрій (Актуальні проблеми правознавства, 2026)
У статті досліджуються сфери застосування поліграфа в умовах війни та дії воєнного стану в Україні. Важливою проблемою сучасної поліграфології є визначення нових напрямів застосування поліграфа в умовах війни, що сприяє подальшому розвитку цієї важливої галузі використання спеціальних знань. Широкомасштабна, війна внесла свої корективи і сучасна поліграфологія потребує окреслення нових напрямів. Мета дослідження – проаналізувати сфери застосування поліграфа та окреслити його можливості в умовах війни та дії воєнного стану в Україні. Наукова новизна полягає не тільки у переліку сфер застосування поліграфа, але й в комплексному аналізі чинних нормативно-правових актів України, які регламентують його застосування в умовах війни. Водночас, матеріали статті орієнтують суб’єктів використання спеціальних поліграфологічних знань щодо можливостей застосування поліграфа в сучасних умовах. Під час дослідження було застосовано систему методів наукового пізнання, зокрема загальнонаукових ‑ аналізу, синтезу, дедукції, індукції; приватних ‑ узагальнення, моделювання; спеціальних ‑ формально-юридичний, системно-структурний та інші. Проведене дослідження дає підстави стверджувати, що в умовах широкомасштабної війни та дії воєнного стану в Україні, сфери застосування поліграфа істотно розширилися та набули особливої актуальності. Необхідність протидії зовнішнім і внутрішнім загрозам національній безпеці, підвищення вимог до кадрового забезпечення сектору безпеки і оборони, а також забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, зумовили зростання ролі поліграфологічних досліджень у діяльності державних органів, у комерційній та приватній сферах.