Морально-етичні стандарти в юридичній практиці

Автор(и)

  • Андрій Грубінко

Ключові слова:

суддя, судочинство, суддівська етика, принципи, правосуддя, законність

Анотація

У статті, на основі опрацювання переважно досліджень закордонних вчених, представлено аналіз морально-етичних стандартів в юридичній практиці (на прикладі суддівської діяльності). Розглянуто та проаналізовано головні принципи суддівської етики. Сформульовано висновки, що судова влада, яка користується довірою людей, може бути відмінним джерелом стабільності в демократичній державі і продовжує відігравати ключову роль у підтримці режиму законності. Тому збереження найвищих стандартів суддівської етики є важливим і має вирішальне значення для подальшої легітимності судової влади та її сприйняття суспільством. Справжня повага може прийти лише через належне здійснення правосуддя самою судовою владою. Суддя повинен навчитися розпізнавати і передбачати етичні виклики, протистояти їм і навіть самостійно оцінювати власну поведінку. Найбільша сила судової влади – це віра людей, яку потрібно заслужити. А це можна зробити, лише розвиваючи внутрішню силу моралі та етики. Тому поведінка кожного судді має бути бездоганною. Він повинен бути сумлінним, старанним, ретельним, ввічливим, терплячим, пунктуальним, справедливим, неупередженим, не боятися публічного тиску, незалежно від публіки, залишатися байдужим до приватних, політичних та інших впливів. Він зобов᾽язаний здійснювати правосуддя відповідно до закону, не повинен допускати інших своїх справ чи приватних інтересів, перешкоджати швидкому та належному виконанню своїх судових обов᾽язків. Також він не повинен керувати своїм офісом з метою просування особистих амбіцій або підвищення публічної популярності. Вказані базові принципи були і залишаються запорукою ефективного судочинства.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографія автора

  • Андрій Грубінко
    доктор історичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права, директор Центру стратегічної аналітики та міжнародних студій Західноукраїнського національного університету

Посилання

Закон України «Про судоустрій і статус суддів». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1402-19 (дата звернення: 09.02.2023)

XI (черговий) З᾽їзд суддів України. Рішення. 22.02.2013. Про затвердження Кодексу суддівської етики. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/n0001415-13#Text (дата звернення: 10.02.2023)

Ухач В.З. Юридична деонтологія і професійна етика: Навчальний посібник. Тернопіль: Вектор, 2015. 335 с.

Лозовой В. О., Петришин О. В. Професійна етика юриста. Xарків: Право, 2004. 176 с.

Dworkin, Ronald. Law’s Empire. London: Fontana Press. 2009. 156 p.

Greenawalt, Kent. Conflicts of Law and Morality. Oxford: Clarendon Press. 2009. 120 p.

Simmons, A. John. Moral Principles and Political Obligations. Princeton, NJ: Princeton University Press. 2019. 153 p.

Williams, Bernard. Morality, the peculiar institution. Ethics and the Limits of Philosophy. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2015. P. 174-196.

Code of Judicial Ethics. ICC-BD/02-01-05. International Criminal Court.

Ethical Principles for Judges. Canadian Judicial Council. Ottawa, Ontario. 2014. 60 p.

Бірюкова А. М., Кондратова І. Д. Етичні стандарти діяльності судді: поняття та роль. Актуальні проблеми держави і права: зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. Одеса: Гельветика, 2021. С. 21-29.

Вітюк Г. Етичні основи суддівської діяльності та особливості їх міжнародно-правової регламентації. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 6. С. 331-336.

Суддівська етика. Практично-методичний посібник викладача. USAID. Київ, 2016. 273 с.

Тацій Л. Етика судді та особливості її нормативної регламентації. Вісник Національної академії правових наук України. 2014. № 1 (76). С. 75-85.

Завантаження

Опубліковано

20.06.2023

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА. ІСТОРІЯ ПОЛІТИЧНИХ І ПРАВОВИХ ВЧЕНЬ. ФІЛОСОФІЯ ПРАВА

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >> 

Схожі статті

1-10 з 103

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.